Despre

BSB

Prefață

Un început...

 Îmi trec prin gând cuvintele scriitorului Herman Hesse: „În fiecare început se ascunde o vrajă” (Jedem Anfang liegt ein Zauber inne). După atâția ani de absență a artei scenografice din spațiul public al artelor, consider inițiativa Centrului Român OISTAT de a organiza Bienala de Scenografie un început. Un început de a scoate scenografia din umbra backstage-ului, din paranteza criticii, din funcția de decor de vitrină, spre locul care i s-ar cuveni în rândul artelor. Celebrul scenograf Yannis Kokkos compara scenograful cu un cocostârc care stă pe un singur picior la graniță... Scenograful nu este nici pictor, nici arhitect, nici grafician, nici sculptor, nici autor de instalații de galerie, nici lighting designer, nici istoric de artă, nici secretar literar; el este totul la un loc. El trebuie să fie acasă în toate aceste domenii și este chemat să inventeze spații și imagini în care se poate dezvolta magia teatrului. În același timp, creația lui este extrem de fragilă. Ea moare în clipa în care spectacolul nu atinge magia necesară, viața ei e în mâinile regizorului și ale actorilor, iar în cazul reușitei rămâne în retina spectatorului ca o amintire de referință.
Bienala noastră se adresează mai ales unui public nu neapărat de specialiști ai breslei, ci, pe lângă iubitorii de teatru, unui public larg și divers. Vrem să deschidem ușile larg pentru cât mai mulți iubitori de artă și nu numai. Doresc Bienalei mult succes, un prezent marcant și o continuare asigurată peste doi ani.

- Helmut Stürmer, Director artistic al BSB 2024

Istoric

Trienala de Scenografie București, înființată în 1967, a ajuns să fie un eveniment național de prestigiu în scenografia românească. Pe parcursul a nouă ediții, din 1967 până în 1992, a funcționat ca o platformă pentru schimbul de idei, tehnici și inovații în scenografie. Reunind peste 150 de artiști profesioniști și studenți în fiecare ediție,Trienala a reprezentat un spațiu de explorare creativă și dialog cultural.

Organizat de personalități marcante

Personalități marcante precum Liviu Ciulei, Traian Nițescu, Paul Bortnovski și Nic Ularu au organizat Trienala, asigurându-se că evenimentul nu era doar o expoziție, ci și un spațiu de colaborare și inovație profesională. Aceștia au ajutat la stabilirea reputației României în scenografie, cu Trienala prezentând cele mai promițătoare talente din domeniul designului teatral românesc.

Încurajarea talentelor emergente

Trienala a jucat un rol-cheie în dezvoltarea carierei scenografilor emergenți ai vremii. Artiști precum Helmut Stürmer, Radu Boruzescu și Miruna Boruzescu au prezentat lucrări de început în cadrul evenimentului, care au servit drept rampă de lansare pentru cariera lor. Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, singura instituție cu un departament de scenografie la acea vreme, a participat în mod regulat la Trienală, oferind studenților expunere și oportunități profesionale.

Ateliere și discuții

Pe lângă expoziții, Trienala a găzduit deopotrivă ateliere și colocvii, încurajând discuțiile despre natura evolutivă a scenografiei. Aceste evenimente conexe erau esențiale pentru ca scenografii, regizorii și tehnicienii să se regăsească în spații care să faciliteze schimbul de idei. Un punct culminant notabil a fost ediția din 1971, care a explorat rolul scenografiei în modelarea spațiilor vizuale prin intermediul designului de lumini și de sunet.

O moștenire de durată

Deși Trienala de Scenografie București a încetat să se mai desfășoare după 1992, moștenirea sa continuă să influențeze scenografia românească. Materialele și lucrările prezentate rămân resurse valoroase pentru cercetători, studenți și profesioniști, documentând evoluția scenografiei românești.

Astăzi, spiritul Trienalei își regăsește un nou suflu prin Bienala de Scenografie București, care reînvie și reimaginează evenimentul original. Bienala aduce un omagiu influenței durabile a Trienalei, continuând tradiția sa de colaborare, inovație și explorare artistică. Ea reînvie spiritul care a făcut cândva din Trienală o piatră de temelie a scenografiei românești, onorând moștenirea sa bogată și deschizând în același timp calea pentru viitorul scenografiei.

Misiune

Bienala de Scenografie București își propune să cultive un schimb dinamic de idei și inovații, favorizând colaborarea internațională în artele spectacolului. Oferă un mediu inspirațional atât pentru profesioniști, cât și pentru public, oferind perspective asupra proceselor creative care modelează scenografia și designul teatral. Cu expoziții, ateliere și experiențe interactive, Bienala este o invitație la explorare a lumii teatrului în moduri noi și incitante. Publicul are o ocazie unică de a vedea de aproape elemente reale din spectacole memorabile.

Echipa

Bienala de Scenografie București nu ar fi posibilă fără dedicația și munca asiduă a multor persoane pasionate. Pentru această ediție, am adunat o echipă cu adevărat remarcabilă, compusă din persoane generoase, dedicate și altruiste. Pe măsură ce BSB continuă să se desfășoare, dorim să ne exprimăm profunda recunoștință față de toți membrii echipei pentru contribuția și efortul lor incredibil.

Management:
Director artistic

Helmut Stürmer

Director general

Adrian Damian

Director executiv

Oana Giurgiu

Curatori:
Costumes in Action International Costume Exhibition

Nic Ularu

National Exhibition

Carmencita Brojboiu

Alexandru Dabija

Corina Grămoșteanu

Animație și teatru pentru copii

Remus Gabor

Film

Viorica Petrovici

Cristian Niculescu
Theatre Architecture Exhibition

Cosmin Ardeleanu

BSB & FNT Talks

Raluca Rădulescu

Echipa de organizare
Logistică

Daniela Neață

Designer de expoziții

Attila Kim

Asistent designer de expoziții

Adina Marin

Dariana Pau

Designer grafic

Ioana Teodoroiu

Peter Arpad Lorant

Ionuț Răcoreanu

Șeful departamentului de comunicare

Adina Dragomir

Manager social media

Andrada Coiciu

Manager PR

Elena Belciu

Șef de producție

Crina Cartas

Producție tehnică

Cristian Șimon

ECHIPA DE DOCUMENTARE:
Fotograf

Adi Bulboacă

Videograf

Vladimir Amzăr

Documentație

Obszkura Production

Parteneri

Organizator:

Co-organizatori:

Proiect cultural finanțat de:

Parteneri culturali:

Parteneri:

Parteneri media:

Mulțumiri speciale: